De Hûnekop

In 2008 en 2009 deed Emiel Stoffers tijdens zijn reis door Australië inspiratie op uit de muziek van Hank Williams en Johnny Cash. Bij thuiskomst richtte hij samen met Rik Alsma en Bart Scheffers de band De Hûnekop op. Het eerste grotere optreden van de band was in 2009 op Freeze Festival in Leeuwarden.

In december 2010 won De Hûnekop de Friesland Pop Talent Award. Na het winnen van de prijs in Leeuwarden werd de band langzaamaan bekender. Op 25 april 2011 speelde De Hûnekop voor het eerst op Aaipop. In de zomer van 2011 werkte de band mee aan het Fryske Cash Projekt, waarbij nummers van Johnny Cash in het Fries vertaald worden. De cd van dit project werd op 9 juli 2011 in Sneek gepresenteerd. De tweede volledige eigen cd, Wanklanken fan ‘e wurkflier (Wanklanken vanaf de werkvloer) werd op 16 juli 2011 gepresenteerd op haar eigen festival in Bergumen na een jaar van veel optredens verscheen het album “Psalms foar de Rûchhouwer”.

In de “fryske top 100” stonden eind 2012 zeven Hûnekop-noteringen.

In de zomer van 2013 werd er een reeks van drie speciale optredens gedaan met de Friese punklegende  Strawelte. In deze periode is ook besloten om de bezetting uit te breiden met Jeroen Seinstra op elektrische gitaar. In maart 2014 verscheen een dubbel-album genaamd “Fiif Jier Smoar”. Hierop zijn de meest populaire Hûnekop-nummers verzameld en is de band voor het eerst te horen als kwartet in plaats van een trio. De release van “Fiif Jier Smoar” was ook de aftrap van de nieuwe toer. Er wordt in de eigen provincie slechts een beperkt aantal shows gegeven onder de noemer “Fryslan Toer 2014”, zodat de band zich ook meer buiten de Friese grenzen kan laten horen.